Paluu pääsivulle Kooste 119 // 17.8.2018

Kanadanhanhi (Branta canadensis) on hyvin suurikokoinen vesilintu, jonka siipiväli voi olla jopa 185 cm. Tässä parvi kanadanhanhia oli tullut syömään tuoretta ruohoa. Yksi hanhista eli tämä kuvan hanhi, oli se, joka oli ottanut vartioinnin tehtäväkseen. Se ei syönyt, vaan tarkkaili kaiken aikaa ympäristöä, kun muut samaan aikaan söivät kaikessa rauhassa.
.

Parvi kanadanhanhia on tullut Riihisaaren rantaan syömään tuoretta ruohoa. Yksi on vartiomiehenä, muut syövät kaikessa rauhassa luottaen vartiomieheen. Kuva 13.8.2018 Savonlinna.
.

Tämä kanadanhanhi näyttää poseeraavan mielellään valokuvassa. Tämä yksilö lienee naaras. Kuva 13.8.2018 Savonlinna.
.

Tämä hanhi oli hyvin luottavainen valokuvaajan suhteen, ja astelee jopa lähemmäs valokuvaajaa. Kuva 13.8.2018 Savonlinna.
.

Amiraali (Vanessa atalanta) on tässä kokenut kovia. Ankarissa ilmataisteluissa se on menettänyt noin puolet siipiensä pinta-alasta. Ilmeisesti pikkulinnut ovat sitä tavoitelleet ateriakseen, mutta eivät ole toistaisesti onnistuneet. Tämä amiraali lenteli näillä siivilläänkin aivan normaalisti kukasta kukkaan. Kuva 13.8.2018 Savonlinna.
.

Ohdakeperhonen (Vanessa cardui), tämä Afrikasta tullut, on edelleen likenteessä elokuussakin, tämä kuva 16. elokuuta 2018. Suurikokoinen, värikäs perhonen. Tällä perhosella värit eivät ole enää aivan kirkkaat. Iän myötä värit haalistuvat.
.

Myöskään naurisperhonen (Pieris rapae) ei selviä Suomen talvesta, joten sekin on Suomen eteläpuolelta tuleva vaeltaja. Tosin samana kesänä se voi esiintyä kahtena tai jopa kolmena sukupolvena, mutta joka vuosi saapuvat uudet naurisperhoset maahamme. Tämä vaikuttaa hennommalta ja vaaleammalta kuin lanttuperhonen, jota se muutoin muistuttaa paljon. Tuo täplä, joka näkyy molemmissa etusiivissä on suurikokoinen, lanttuperhosella se on pienempi.
.

Pienikokoinen tummasyyskorento (Sympetrum danae) on syksyn korentoja. Tummasyyskorennon koiras on myöhemmässä vaiheessa lähes kokonaan musta. Nuorena se voi olla näinkin värikäs kuten tämä yksilö.
.

Punasyyskorento on melko harvinainen sisämaassa. Sitä esiintyy myös täällä Etelä-Savossa joskin melko harvinaisena. Kuva 16.8.2018 Savonlinna.
.

Kun olin järven rannalla kuvaamassa siinä olevia sorsia, tuli paikalle koiramies lintukoirineen. Koiran rotua en tunne, mutta olipa viisas koira. Nähtyään linnut se juroutui paikalleen liikkumattomaksi kuin patsas. Se oli sellaiseksi opetettu. Sitä käytetään lintujen metsästyksessä. Näin se merkkaa saaliin. Isäntä sitten vain ampuu. En ole ennen nähnyt tuollaista koiraa, en edes tuota rotua. Kuva 16.8.2018 Savonlinna.
.

Kannusruoho (Linaria vulgaris) kukkii vielä näin syyskesälläkin. Tämä tunnetaan myös koristekasvina. Kuva 16.8.2018 Savonlinna.
.

Paluu pääsivulle Paluu sivun alkuun