Paluu pääsivulle Kooste 111. // 15.3.2018
.
Harvinainen kangasvuokko kasvaa kuivilla hiekka- ja kanervakankailla. Usein se kukkii jo huhtikuussa, mutta varsinkin toukokuussa vuodesta riippuen. On vaikea uskoa, että sen kasvupaikka on niin karu. Hiekkakangas, jossa harvaa mäntymetsää, on sille hyvä kasvupaikka. Kuva huhtikuun 28. päivä v. 2011. Punkaharju.

.

.
Kun olen ottanut tätä valokuvaa, olen luullut tätä peurakelloksi, joka on täälläpäin melko tavallinen kukka. Tämä on vain valkoinen muunnos, niin olen arvellut. Peurankellohan on sininen. Pidin tällaista valkoista peurankelloa melko harvinaisena. Myöhemmin olen katsellut kuvia mm. internetissä, ja minusta tämä näyttää nykyään Varsankellolta (Campanula trachelium). Se on jopa erittäin harvinainen. Retkeilykasviossa on merkitty vain muutama levinneisyys-täplä Varsinais-Suomeen. Myös varsankellon kukka on sininen, mutta tämä on poikkeusyksilö - kukka on poikkeavasti valkoinen. Siis harvinaisen kukan, harvinainen valkoinen muunnos. Tätä kukkaa voi sanoa "erittäin harvinaiseksi", koska se on vielä valkoinen. Tämä kukka tunnetaan myös koristekasvina. Olen nykyään melko varma, että tämä kukka on Varsankello (Campanula trachelium) vieläpä poikkeavasti valkoisena. Kuva on otettu Punkaharjulla maantien penkasta.

.

.
Olin kuvannut joutsenten häätanssia lammen jäällä ja tulin enemmän näkyville. Tulin huomatuksi ja tämä joutsenpari päätti muuttaa rauhallisempaan paikkaan. Tässä hätäinen kuva joutsenen lentoonlähdöstä. Yllättävän lyhyellä matkalla ne pääsevät ilmaan. Aluksi juostaan vauhtia siipiä räpsytellen kunne vauhtia on tarpeeksi lentoon nousemiseksi. Tulee mieleen lentokoneen lentoonlähtö. Kiitorata vain on lyhyempi. Kuva 13.4.2018.

.

.
Puruveden joutsenten häätanssi B lammen jäällä Punkaharjulla 13.4.2018. Harvoin pääsee näinkin läheltä kuvamaan tällaista harvinaista tapahtumaa. En ole tiennytkään, että joutsenilla on tällainenkin tapa. Komeita joutsenia.

.

.
Puruveden joutsenten häätanssi A, lammen jäällä Punkaharjulla 13.4.2018. Satuinpas oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan. Joutsenet esittivät tosiaan "häätanssin" siinä lammen jäällä. Minä olin yleisönä, tosin vähän piilossa salakatselijana. Komeita ovat joutsenet.

.

.
Rouva Sorsa on huomattavasti hillitympi pukeutumisessaan kuin Herra Sorsa. Sorsilla se tapa näyttää olevan päinvastoin kuin ihmisillä. Rouva Sorsa on enimmäkseen hillityn ruskea, joskus esiintyy värimuunnoksia, esim. tavallista vaaleampi yksilö. Kuva 26.3.2018.

.

.
Herra Sorsa esittelee hienoa juhlapukuaan. Se on tosi tyylikäs. Kelpaisi vaikka linnanjuhliin! Kuva 15.4.2018.

.

.
Herra ja rouva Sorsa. Rouva odottelee, kun herra palaa omilta retkiltään. Kuva 13.4.2018.

.

.
Tauon paikka. Sorsat tauolla. Kuva 26.3.2018.

.

.
Kanadanhanhi on isokokoinen, ja väritykseltään hillityn tyylikäs, ilman kirkkaita värejä. Tyyliä on. Kuva 13.4.2018.

.

.
Naurulokki on jo palannut etelän matkaltaan Suomen kevääseen. Tässä se on liittynyt Savonlinnan Kyrönsalmessa talvehtivien sorsien joukkoon. Kyrönsalmi on avoinnan läpi talven voimakkaiden virtausten vuoksi. Se yhdistää suuria järvialtaita Pihlajavesi - Haapavesi Savonlinnan kohdalla. Kuva 15.4.2018.

.

.
Talitiainen on väritykseltään yksi tyylikkäimmistä linnuista. Se on vain pienikokoinen. Tyyliä silti on. Kuva 20.2.2008.

.

Paluu pääsivulle Kooste 111. // 15.3.2018