Paluu pääsivulle Kooste 109. Savonlinna 22.10.2017

Savonlinnan ABC huoltamo, kauppa, apteekki, ravintola on kaupungin keskuksesta noin 4 km Mikkeliin päin. Ravintola on joka päivä auki, samoin kauppa. Tarjolla on laadukasta ruokaa seisovasta pöydästä joka päivä, myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Asiakaspaikkoja on noin 150 ja laajalle parvekkeelle mahtuu kesällä lisäpöytiä, niin että tila ei lopu aivan heti. Tämä on suosittu ruokailupaikka. Kuva 22.10.2017.

.

.

Näkymä Haapavedelle. Tämä kuva on otettu Savonlinnan Laitaatsillan ABC:n ravintolan parvekkeelta Haapavedelle päin. Siinä välissä on Savonlinna - Mikkeli maantie. Kyseisenä päivänä aurinko välillä paisteli ja kirkasti värikkäänä loistavia syksyisiä lehtipuita. Savonlinnassa järvet ovat aina lähellä. Koillisessa Haapavesi ja luoteessa Pihlajavesi, molemmat suuria järviä. Kaupungin kohdalla kapeat virtaisat salmet yhdistävät noita suuria järviä. Kuva 21.10.2017.

.

.

ABC:n ravintolan parvekkeelta on mahtavat näkymät Haapaveden suuntaan. Siinä välissä on Savonlinna-Mikkeli maantie kuin myös rautatie. Sillä alueella ovat tien ja sillan rakennustyöt meneillään. Uusi komea ja korkea silta on siinä lähellä rakenteilla. Tänä syyspäivänä aurinko välillä pilkahteli ja valaisi maisemaa. Kuva 22.10.2017.

.

.

Savonlinnan ABC kompleksissa on tilava ravintola, jossa mm. seisova pöytä on joka päivä käytettävissä, myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Siellä käy paljon ruokailevia asiakkaita, etenkin kesäaikaan esim. oopperajuhlien aikana, mutta muulloinkin. Siellä on noin 150 asiakaspaikkaa ja parvekkeelle voidaan kesäaikaan laittaa vaikka sama määrä lisää pöytiä. Parveke on erittäin tilava - käytössä kesäaikana. Kuva 22.10.2017.

.

.

Samassa pisteessä toimii myös Sale myymälä. Myös se on lähes aina auki. Joskus se on ainut paikka koko kaupungissa, josta voi lähes aina käydä ruokaostoksilla, vaikka muualta ei saisikaan. Haittapuoli on se, että se on keskikaupungilta ehkä noin 5 km Mikkelin suuntaan. Kuva 22.10.2017.

.

.

ABC huoltamo toimii rakennuksen maantien puoleisella sivulla. Myös siltä puolelta pääsee ylempään kerrokseen, jossa ovat SALE myymälä, ABC ravintola ja Apteekki. Autolla voi ajaa joko tänne huoltamon puolelle, ja täältä kautta vaikka ravintolaan tai kiertää autolla rakennuksen vastakkaiselle puolelle. Se osa on kerrosta ylempänä. Kuva 22.10.2017.

.

.

ABC:n naapurina maantien vastakkaisella puolella on JYSK. Se myy kodin kalusteita. Kuva 22.10.2017.

.

.

Syksy on tullut. Enimmäkseen sataa, mutta välillä pilkahtelee aurinkokin. Lehtipuut värittävät maisemaa keltaisilla värisävyillä. Enimmäkseen on kylmää ja märkää. Kuva 22.10.2017 Savonlinna.

.

.

Aurinko luo kirkkautta ja värejä syksyn maisemaan. Sama maisema muuttaa luonnettaan ihmeellisesti. Kuvat samana päivänä muutaman tunnin välein. Edellisessä kuvassa pilviverho oli jo ohentunut ja iltapäivällä paistoi jo aurinko. Aurinko saa syksyn maisemassa ihmeitä aikaan. Syksy on suurten muutosten aikaa. Kuva 22.10.2017.

.

.

Otetaan tähän kuva kukasta Suomen lapista, Pallastunturilta. Kurjenkanerva (Phyllodoce caerulea). Kasvaa tunturikankailla ja on harvinainen. Vietin yhden juhannuksen siellä Pallashotellissa ja kuvasin tunturikasveja. Tätä kukkaa ei taida kasvaa Etelä-Suomessa.

.

.

Suopursu (Ledum palustre) on myös vuodelta 2013, mutta on kuvattu Punkaharjulla. Paitsi että suopursu on komea kukka, se myös tuoksuu hyvältä. Suopursu kukkii keväällä tai alkukesällä, kuten tämäkin 1. kesäkuuta 2013.

.

.

---------------
Paluu pääsivulle Paluu sivun alkuun