Paluu pääsivulle Kooste 96. Savonlinna 11.9.2016 Paluu Facebook sivulle

Tummasyyskorento,naaras (Sympetrum danae). Savonlinna, Karhuvuoren luontopolku, 11. syyskuuta 2016. Tällaisia pikkukorentoja oli liikkeellä. Vasta kuvankäsittelyssä lajin tunnistus onnistui. Mustat jalat, takaruumis sivulta päin litistynyt, takaruumiin tummat alueet hyvin mustat, yläpuolen keltaiset kuviot tunnusomaisia tummasyyskorennolle. Selvästi tummasyyskorento, naaras. Samoilla paikoilla oli aikaisemmin punasyyskorentoja.

.

.

Karhuvuoren luontopolun pitkospuut 11.9.2016. Näitä pieniä sisiliskoja (Zootoca vivipara) oli siellä useita vilistelemässä. Nämä olivat hyvin pieniä, vielä poikasia, ehkä tuollaisia 6-7 cm pitkiä. Ihme on se, miten ne selviävät hengissä talven yli.

.

.

Peltosaunio, saunakukka (Tripleurospermum inodorum) kukkii vielä 11. syyskuuta 2016. Paikka Mertajärvi Savonlinna 11.9.2016.

.

.

Tuntematon kukka. Kasvoi niityllä - saattaa olla puutarhakasvi. Nuo kukat ovat pieniä, saman mallisia kuin keltakurjenmiekalla, mutta kooltaan vain ehkä 1/10 keltakurjenmiekan kukan koosta. Savonlinna 11.9.2016.

.

.

Neitoperhonen varhain keväällä on värikäs ja virheeton. Savonlinna 8.5.2013.

.

.

Geometrian tehtävä noin 65 vuoden takaa sen aikaisesta yksityisestä keskikoulusta. Tämä oli geometrian kokeessa sen aikaisessa Kemijärven keskikoulussa, jossa rehtorina oli Saara Liimatta. Hän oli myös kyseinen matemaattisten aineiden opettaja. Matemaattisia aineita oli kolme: aritmetiikka, geometria ja algebra. Tämä geometrian koetehtävä on jäänyt mieleen. Sopisi nykyaikaankin. Vaatimustaso oli siihen aikaan ehkä korkeampi kuin nykyään. Piirroksessa on esitetty tehtävän ratkaisu. TEHTÄVÄ: Kerrostalon etupihalla on puu ja samoin rakennuksen vastakkaisella pitkällä sivulla on toinen puu. Miten voit mitata puiden välimatkan käyttäen geometriaa hyväksesi. RATKAISU: Asetetaan mittakeppi rakennuksen lyhyen sivun etupuolelle kohtaan, josta molemmat puut näkyvät. Mitataan välimatka rakennuksen edessä olevasta puusta tuohon mittakeppiin ja jatketaan samaan suuntaan yhtä pitkä matka. Samoin tehdään rakennuksen takana olevan puun suhteen. Näin saatujen uusien pisteiden väli mitataan. Se on yhtä suuri kuin noiden puiden väli. Kuviot ovat yhteneväiset (SKS) ja mitattu välimatka on vastinsivu. Hyvä tehtävä vaikkapa ylioppilaskirjoituksiin lyhyen matematiikan tehtäväksi. Oletus on, että maa on tasaista. "Yhteneväisten kolmioiden vastinosat ovat yhtä suuret". Peilikuva ei haittaa...

.

.

Savonlinnan Nätkin koulu. Kuva 2.10.2016.

.

.

Kirkko Citymarketin suunnasta kuvattuna. Kuva 3.10.2016.

.

.

Savonlinnan satama. Koko tämä lahdenpohjukka on yhtä satamaa. Lisäksi eri puolilla kaupunkia on lukuisia pienempiä tai suurempia satamia, joissa on vene poikineen. Suuria veneitä ja pienempiä veneitä, kaikennäköisiä veneitä. Kaupungin eteläpuolella on Pihlajavesi ja pohjoispuolella on Haapavesi. Suuria järviä molemmat. Kaupungin kohdalla kapeat salmet yhdistävät näitä järviä. Voimakkaat virtaukset pitävät osan salmista aina sulina, niin kesällä kuin talvellakin. Kuva 3.10.2016.

.

.

Vanha kuva - Puruveden joutsenet 2.4.2008. Paikka oli Suusalmi, joka on Puruveden ja sen erään lahden, Sorvaslahden, välinen kapea salmi. Siinä on voimakas virta, niin että se pitää salmen sulana myöhään syksyyn ja jälleen aikaisin keväällä. Nämä joutsenet kyllä näkevät kuvaajan, mutta kun liikkuu hitaasti ja rauhallisesti, niin ne eivät lähde mihinkään. On tunne, että ne jopa tuntevat kuvaajan, lieneekö mahdollista. Siltä se vaikuttaa. Toinen ottaa nokosia sillä välin kun toinen pitää vahtia. Valokuvaajaa ne eivät näytä pitävän vaarallisena?! .

Vanha kuva - Punakylkirastas. Kuvattu kesällä 2007. Tässä kuvassa valaistusolosuhteet ovat olleet poikkeukselliset. Paikalla kasvaa pitkiä koivuja ja niiden latvukset muodostavat suodattavan "katon". Alapuolella on silti melko valoisaa, vaikka suoraa valoa ei ole. Tämä tilanne syntyi sattumalta, kun kyseinen lintu lensi sellaiseen paikkaan. Punakylkirastas on hieman pienempi kuin räkättirastas, eikä se asusta yleensä niin lähellä ihmisiä kuin räkättirastas. Se on myös arempi ja vaikeampi kuvattava. .

.

Hyvää joulua kaikille lukijoille! .

Talvi on saapunut myös Savonlinnaan! Kuva Savonlinnan Nätkiltä 29.11.2016.

.

Paluu pääsivulle Paluu sivun alkuun Paluu Facebook sivulle